De laatste tijd heb ik regelmatig muziek gedraaid die onbewust veel met elkaar vandoen hebben.
Zo was bijvoorbeeld veel muziek van het vroegere Schaep, de Stratenmakeropzeeshow, maar ook Ja Zuster Nee Zuster en het Klokhuis gecomponeerd door Harry Bannink en of geschreven door Annie M.G. Schmidt.
Ik mag ook zeker zeggen dat ik aan alle kanten met beide ben opgegroeid, Ik keek Sesamstraat en het Klokhuis waar Harry veel muziek voor componeerde, en werd vaak voorgelezen uit boeken van Annie MG Schmidt, en tegenwoordig luister ik graag nog liedjes van beide.
De mensen die met Annie en Harry zijn opgegroeid hebben zeker een rijke taal jeugd gehad, en dat was niet van één decenia, maar meerdere, godzijdank, niet dat het na 10 jaar ophield met de verstandige kinderen.
Hebben we nu dan geen verstandige kinderen hoor ik u denken?
… Nou ja … verstandig op een andere manier!
Laten we een ding voortzetten, en dat is onze huidige jeugd, kleuters, peuters, maar ook als volwassene, eens een mooi verhaal van Annie MG voor lezen of voor laten lezen.
Dat kan zelfs via podcasts op onder andere spotify zoek gerust eens op Annie MG Schmidt, dan vind je meer dan voldoende om een dagje heerlijk te genieten van alle rijmpjes, gedichtjes en liedjes!
In mijn vakantie ben ik echt gefascineerd geraakt door het levensverhaal van Annie MG Schmidt, bijeengebracht in een boek door de hele goede Annejet van der Zijl. Voor ene Euro uit de tweedekans berg gehaald en weken iedere dag een paar bladzijden gelezen en er bij gedacht. Het was eigenlijk een trilogie die gedrieën door elkaar liepen.
Was er -een- haar eigen levensloop die soms remmend werkte op haar -2- schrijverschap en ten derde las je een kroniek van de Nederlandse kunst op podiumgebied zoals zang, cabaret en toneel. Dwars door en in de wereldoorlogen ontsprong uit een rijke bron het nu bekende en ook onbekendere werk in teksten als liedjes, cabaretmateriaal en ook nog gedichten en een enkele musical.
Pas op latere leeftijd raakte ze de roos van het kinderhart en natuurlijk ook die van de ouders met haar menselijke dierenverhalen en het stelletje Jip en Janneke. Ik wist wel wat van die beroemde dieren als de giraf en de spin, maar niets over het feit dat ze zelf meespeelde in de naoorlogse cabaretgroep De Inktvis. Ze durfde dit ondanks haar eigen mensbeeld als een niet al te knappe vrouw. Maar er kwam veel bijval voor haar uit de artiestenwereld van na de oorlog. Ze ging in Amsterdam wonen vanuit het degelijke Kapelle in Zeeland. Toppers als Wim Sonneveld, Wim Kan en Wim Ibo namen haar serieus. Maar haarliefdesleven ging niet over rozen en daar speelde de moeilijke band met haar vader ook nog in mee. Ze had affaires met oudere mannen en nog getrouwde mannen. Ze vond Corry Vonk met haarzelf vergeleken maar een onbehouwen mens dat te veel vloekwoorden gebruikte. Dat gaf haar meer zelfvertrouwen en ze kreeg toch nog een kind van haar echte liefde, hoewel die pas heel laat zijn huwelijk met een andere vrouw verbrak voor haar.
De discussie over haar enorme oeuvre of dat dan toch te weinig literair zou zijn is nu een achterhaalde discussie. De vrouw die vond dat ze kinderen niet echt aardig vond heeft voor veel jonge en oudere tot heel oude kinderen gezorgd dat die allemaal haar taal en dus taal leuk gingen vinden. Haar boeken vlogen sinds 1948 over de toonbanken. Op veel latere leeftijd vond men via tv-interviews Annie wel een heel leuk mens. Dat kwam eigenlijk niet door haar veronderstelde enorme humor , maar vooral door haar afwijkende kijk op de mensheid. Ouders kunnen net zo vervelend zijn als hun kinderen en sommige waarheden die ze te berde bracht had vrijwel nog niemand ooit in het openbaar geopenbaard. Vandaar dat ze overal opviel. Niet alleen door haar teksten. Mensen uit de cabaretwereld en de boekenwereld smeekten heer steeds weer om nieuwe teksten. Dat was ze wel eens zat en ze had ook niet al te veel zin om aan de vraag van bv. serieuze gedichten te voldoen.
Zo kennen we nu nog Annie MG Schmidt als een succesvolle schrijfster. Lees haar werk en lees haar werk voor. Tekenares Fiep Westendorp heeft Annie’s kinderboeken ook al eigenzinnig van illustraties voorzien. Zo is ze ook met haar vriendinnen een van de voortrekkers geweest van de emancipatie van de vrouw in Nederland. Lees die vrouw!